Archie.nl: “Interview Patrick Petersen, marketing expert” #trends #crm #marketing

archieee

De passie voor online marketing ontstond bij Patrick Petersen in 1997 – kort na zijn afstuderen. Toen nog uitgelachen om zijn strategische online marketingmodellen. Vandaag is Patrick Petersen aanwezig in de boekenkast van iedereen met een passie voor online marketing.

Het nieuwe Handboek Online Marketing 4

Patrick Petersen zal vandaag de dag niet meer worden uitgelachen om zijn visie op online marketing. Zijn boeken over online marketing, mobile marketing, contentmarketing en conversie zijn inmiddels verplichte kost voor HBO-studenten in Nederland en België. Het Handboek Online Marketing is sinds 2009 een bestseller en onlangs werd de vierde editie uitgebracht. What’s new? “Het nieuwe HOM4 is – met 512 pagina’s –  een stuk dikker geworden: 100+ extra bladzijden en er is veel aandacht voor online conversie en contentmarketing. En meer dan 2.000 digitale bijlagen. Het is een stuk uitgebreider dan de eerdere versies.”

 

Nieuwe sociale netwerken

Het aantal sociale netwerken werd de laatste maanden weer aardig uitgebreid met onder andere Ello en een LinkedIn-variant voor creatieven. Welke sociale netwerken hebben de toekomst? “Ello zekers niet. Ello is een lief netwerk, maar werkt niet. Het is niet privacy-beschermend en gaat voor veel spam zorgen. Facebook gaat verrassen. Net als Twitter en LinkedIn, maar ook Instagram!”, laat Patrick weten.

Online marketing 4.0

Zijn we eigenlijk wel klaar voor de nieuwe online marketing? Zijn bedrijven klaar voor online marketing?

We zitten in een grote overgang. We zijn deels nog erg traditioneel en gericht op offline. En deels al erg online-minded. Mobile marketing en contentmarketing gaan zorgen voor een verandering van de ouderwetse online marketing aanpak. We gaan over naar social business.”

Als we Patrick Petersen mogen geloven, gaat die verandering stevige eisen aan de nieuwe generatie marketeers stellen.

Het gevaar bestaat dat online marketeers het overzicht verliezen. Hun doelen uit oog verliezen door de komst van hippe sociale netwerken, zoals Ello. Je MOET niet steeds een nieuw netwerk gaan gebruiken. Het overzicht bewaren. Keuzes maken. Het gaat om de ideale mix van middelen. Weten met welk een doel een bepaald kanaal ingezet kan worden. Het begrijpen van middelen. Niet blind naar social media en mobile marketing grijpen.”

Vaarwel oude marketing?

Vergeten we de helden van vroeger dan volledig in de overgang naar de nieuwe marketing? Neemt Patrick Petersen afscheid van zijn vroegere helden? Nee. Niet helemaal.

Als grondleggers van de marketing waren Bartels, Kotler en Ansoff mijn helden. Maar die periode is achterhaald! Veel oude strategieën passen niet meer op de huidige snelle markten. Kotler heeft in zijn boek genaamd Marketing 3.0 een kader gegeven om een offline strategie aan een moderne (online) strategie te koppelen. Ik heb deze visie in het HOM4 (Handboek Online Marketing 4) opgenomen, omdat de transities van strategische marketing zeer aannemelijk zijn. We droppen niet zomaar een offline strategie om ALLES online te doen. Een goede strategie is keihard crossmediaal en multichannel.

Toekomst

En de toekomst van marketing en online marketing dan? Hoe lang blijven we nog aan die gescheiden disciplines vasthouden? Hoeveel is een ouderwetse marketeer straks nog waard?

Het umfeld wordt breder. Voor marketeers betekent dat een breed pakket aan taken. Flinke competenties. Alles gaat sneller. En de product life cycle wordt (nog) korter. En de marketeer van de toekomst moet een alleskunner zijn om het allemaal te kunnen managen. Analyses maken. Contentmarketing. Het beheren van de verschillende (social media-) kanalen. Zonder deze must-have skills mag eigenlijk niemand zich meer marketeer noemen.” En die ouderwetse marketeer dan? “Een ouderwetse marketeer is straks niks meer waard. We zitten nu in een overgang, maar online marketing en marketing zijn straks een vloeiend geheel. En dan noemen we dat gewoon marketing. Als je als old skool marketeer NU niet mee gaat, dan ben je verloren!

 

Lees hier het origineel: http://www.archie.nl/nl/nieuws/nieuwsberichten/4342-interview-patrick-petersen-marketing-expert

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.