Hoofdstuk 1 [Onderzoek] ‘Nederlandse consumenten meer vertrouwd met artificial intelligence’

 

Nederlandse consumenten raken vertrouwd met artificial intelligence of gewoon ‘kunstmatige intelligentie’ genoemd. Dit stelt Capgemini in een nieuw rapport. De consultancy heeft in tien landen onderzoek gedaan naar de beleving van AI. 

70 procent van de respondenten geeft aan dat zij met AI te maken hebben gehad. Van deze groep is 69 procent tevreden over de interactie met AI. Een meerderheid zegt te wensen dat AI menselijker wordt (64%) of meer gecombineerd wordt met menselijke interactie (55%).  Goede AI kan zorgen voor meer omzet, maar daar hebben bedrijven volgens het onderzoek te weinig oog voor. Bedrijven houden weinig rekening met de zorgen en voorkeuren van klanten wanneer zij AI-technologie toepassen in de klantervaring. Zij richten zich namelijk vooral traditionele waarden als de implementatiekosten en het rendement op de investering.

Het onderzoek

Het onderzoek is uitgevoerd onder 10.000 consumenten en ruim 500 bedrijven in 10 landen. Hieruit blijkt dat 68% van de Nederlandse consumenten, die bekend zijn met AI, het fijn vinden dat zij dankzij AI in control zijn over de interacties met het bedrijf. Daarnaast waardeert 63% de 24/7 beschikbaarheid. Ook stellen consumenten zich open voor de mogelijkheid van digitale personal assistents, die bijvoorbeeld de energierekening betaalt of een afspraak bij de garage maakt. Zo is 48% van de Nederlandse consumenten enthousiast over het uitbesteden van taken aan zo’n digitale assistent.

Capgemini stelde in 2017 jaar dat AI niet leidt tot minder werkgelegenheid, maar wel tot meer omzet. Vier van de vijf organisaties (83%) die oplossingen op het gebied van kunstmatige intelligentie invoeren, hebben hiermee nieuwe functies gecreëerd.