Hoofdstuk 1 ‘Streaming diensten grootste omzetbron muziekindustrie; Spotify in NL grootste’

De populaire streaming muziekdiensten waren in 2017 de grootste bron van inkomsten voor de muziekindustrie, goed voor 38,4 procent van de totale gerapporteerde omzet. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van industriegroep INPI.  De omzet uit streaming muziek nam vorig jaar toe met 41,1 procent, gedreven door 176 miljoen gebruikers van betaalde diensten. De totale muziekmarkt groeide in 2017 met 8,1 procent naar een omzet van 17,3 miljard dollar. Dit betekent het derde kwartaal op rij van groei. 

De groei

De groei in streaming onderving de daling in fysieke muziekdragers (-5,4%) en de daling in betaalde downloads (-20,5%). De inkomsten uit digitale muziek vertegenwoordigden vorig jaar voor het eerst meer dan de helft (54%).

Spotify de grootste streamingdienst in Nederland

Spotify is in Nederland veruit de meest gebruikte streaming muziekdienst en hier komt op korte termijn geen einde aan. De dienst groeit al een paar kwartalen nauwelijks, maar hier lijkt in het eerste kwartaal van 2018 weer een positieve verandering in te komen. Het percentage betalende gebruikers ligt in dit eerste kwartaal ook al een jaar boven de 50 procent.

De bovenstaande cijfers zijn afkomstig van Telecompaper Consumer Insights