Hoofdstuk 12: ‘Verhalen moet je delen, toch?’ Hoe jongeren sociale media gebruiken in 2017

Vorig jaar schreef ik over het Nationale Social Media Onderzoek dat Newcom toen had uitgebracht. Ook dit jaar heeft het onderzoeksbureau een grootschalige enquête gehouden onder Nederlanders over het gebruik van sociale media. Dit geeft mij de kans om de resultaten van beide onderzoeken te vergelijken en om de meest opvallende veranderingen in het gebruik onder jongeren te analyseren.

Het onderzoek is gehouden onder meer dan 8000 mensen die een weerspiegeling vormen van alle Nederlanders boven de 15 jaar. Met het onderzoek wil Newcom (de frequentie van) het gebruik van verschillende sociale media binnen een aantal leeftijdscategorieën meten. 

Duikvlucht van Twitter

Vorig jaar deed het onderzoeksbureau voorspellingen over het gebruik van sociale media. Zo zou Instagram groter worden dan Twitter en zou de groei van het gebruik van Facebook onder jongeren stil komen te liggen. Ik beschreef toen al dat Twitter nauwelijks meer werd gebruikt in mijn persoonlijke omgeving. Toen gebruikte ik Twitter zelf nog steeds redelijk veel, maar ook nu merk ik dat het platform nog maar heel weinig aantrekkingskracht op mij heeft. Twitter heeft nog steeds nauwelijks innovaties doorgevoerd en blijft hierdoor erg achter op bijvoorbeeld Instagram en Snapchat. Zelf gebruik ik Twitter misschien nog maar één keer in de twee weken, maar veel mensen uit mijn omgeving zijn er al helemaal vanaf gestapt.

Lees hier verder!