Hoofdstuk 1 [DIGITALE TRANSFORMATIE] Apple-reseller maakt van online shoppen échte winkelervaring

Image

Na hybride werken doet nu ook hybride winkelen zijn intrede. De grootste Apple Premium Reseller van Europa, introduceert als eerste winkelketen van Nederland de mogelijkheid om online te shoppen, met de persoonlijke aandacht en service van de fysieke winkels.

Per direct is het mogelijk om via de website van de reseller direct persoonlijk advies te krijgen van een van de experts in de winkels. Met behulp van een geavanceerd platform krijgen online klanten op hun telefoon, tablet of laptop met één klik een videoverbinding met een medewerker in een van de 50 filialen in Nederland. Met een iPhone op een selfiestick neemt deze de klant vervolgens mee door de winkel. Hij helpt bij het kiezen van de juiste configuratie MacBook, iPhone of iPad, adviseert welk hoesje of kabeltje er het beste bij past en zet de bestelling klaar voor verzending. Via een betaallink rekent de klant af, waarna de bestelling meestal de volgende dag al thuis wordt afgeleverd.

 

 

 

Online persoonlijk advies

Dit gaat dus echt een stap verder dan een telefonische klantenservice of een chatbot.

Zo zegt Roelof de Rijk, commercieel directeur. “Op deze manier kunnen wij onze klanten ook online dezelfde service bieden en hen een persoonlijk advies geven, zoals al standaard tijdens een bezoek aan onze winkels gebeurt.”

Volgens recent wereldwijd onderzoek van het IBM Institute for Business Value bezoekt nog altijd 72 procent van de mensen een fysieke winkel voor een aankoop. De Rijk verwacht dan ook dat al snel veel klanten gebruik gaan maken van de videobel-service. “Door de lockdowns van afgelopen tijd zijn steeds meer mensen gewend geraakt aan online winkelen, maar nog lang niet iedereen weet snel uit te vogelen welk product nu het beste past bij hun specifieke behoeften en eisen. Kies maar eens de beste Mac uit 143 verschillende opties. Daar kunnen onze Apple Experts met hun persoonlijke advies toch het verschil maken.”

 

Ruime openingstijden en videobellen

Door de ruime openingstijden van de winkels is het mogelijk om elke dag van de week te videobellen, doordeweeks zelfs tot 21.00 uur. “Ideaal voor bijvoorbeeld drukke gezinnen die overdag geen tijd hebben om te winkelen en zodra de kinderen op bed liggen niet meer de deur uit kunnen”, aldus De Rijk. In eerste instantie wordt de nieuwe service aangeboden in 19 van de totaal 50 winkels verspreid in het land. Later worden alle winkels aangesloten op het nieuwe platform, zodat bij het groeien van de populariteit van de dienst ook de beschikbaarheid vanuit de winkels meegroeit. Het platform wordt al in andere Europese landen gebruikt door onder andere Siemens, Lexus en Trollbeads, een Deens sieradenmerk. Het gebruik daar heeft al laten zien dat naast klanten ook de winkels profijt hebben van de nieuwe hybride manier van winkelen. “Uit de resultaten van die webwinkels blijkt dat 40 procent van de videobellers tot aankoop overgaat.”, licht De Rijk toe. Naast videobellen met een medewerker is het voor de gebruikers ook mogelijk om de complete aankoop via het Oktium-platform af te handelen. “Het is dus niet nodig om na het gesprek zelf nog de producten online te verzamelen en af te rekenen. Onze experts helpen de klant, net zoals ze dat in de winkel doen, van advies tot afrekenen en thuisbezorging. Zodra je hebt opgehangen is het dus alleen nog wachten tot de postbode langskomt.”