De mobiel in de auto begint ene grote bron van irritatie te worden. 49 procent van de Nederlandse automobilisten ergert zich aan het gebruik van de smartphone door medeweggebruikers. Drie op de tien automobilisten gebruikt zelf de smartphone wel eens op een als onveilig beschouwde manier. Dat blijkt uit het jaarlijkse Auto&Verkeer onderzoek van Allsecur.
De ergernis over het smartphonegebruik door andere automobilisten is sterk toegenomen, het staat nu op een tweede plek achter bumperkleven (61%). In 2015 stond de ergernis nog op een achtste plaats en werd het door 13 procent van de respondenten genoemd als een van de drie grootste ergernissen in het verkeer.
Een deel van de automobilisten die zich ergert, gebruikt zelf ook wel eens de smartphone op onveilige wijze, bijvoorbeeld door hem met de hand te bedienen. Een derde van de respondenten geeft toe dit wel eens te doen. 36 procent geeft aan de smartphone op een veilige manier te gebruiken (handsfree bellen, navigatie in een houder).
Vooral mensen die veel auto rijden, gebruiken de smartphone wel eens. Bij mensen die 20.000 kilometer of meer per jaar afleggen, doet 87 procent het wel eens. Bij minder dan 10.000 kilometer per jaar daalt dat naar 52 procent.
Smartphonegebruik in auto onder loep
Smartphone-gebruik in de auto ligt al langer onder een vergrootglas. Recent werd een automobilist door een rechtbank in Leeuwarden in een zelf aangespannen rechtszaak over smartphonegebruik in de auto in het ongelijk gesteld. De automobilist was beboet door de politie omdat hij zijn smartphone bediende tijdens het rijden. Het verweer van de man dat hij zijn toestel in een houder geplaatst had, werd door de officier van justitie van de hand gewezen.
Het Openbaar ministerie gaat zelf overigens in hoger beroep tegen de uitspraak. Het OM is het wel eens met de rechtbank, maar wil meer duidelijkheid krijgen met een hoger beroep. Nu zouden er te veel vragen zijn over wat nu wel of niet beboet mag worden.
Het Ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft in december vorig jaar onderzoek laten doen om te kijken hoeveel bestuurders onder het rijden een apparaat gebruiken. Een bureau heeft mensen op de uitkijk gezet langs wegen en mee laten rijden met het verkeer. De bevindingen zijn dat 93-94 procent van de bestuurders niet met een apparaat bezig was, al is dat met handsfree bellen niet met absolute zekerheid te zeggen. 4 procent belde niet-handsfree, 3 procent was bezig met een schermpje. Vrachtwagenchauffeurs zijn meer bezig met apparatuur dan bestuurders van een personenauto.