Hoofdstuk 12: Opmerkelijke uitspraak: ‘Facebook moet berichten met illegale inhoud verwijderen’

 

Facebook kan wellicht worden verplicht om inhoud – die door een individueel EU-land als illegaal wordt beschouwd -, wereldwijd te verwijderen. Dat volgt uit een historische uitspraak van het Europese Hof van Justitie;  zij oordeelde dat “EU-wetgeving niet uitsluit dat een hostprovider zoals Facebook wordt bevolen identieke en, in bepaalde omstandigheden, gelijkwaardige opmerkingen die eerder onwettig zijn verklaard te verwijderen”. Daarna constateerde het hof dat “EU-wetgeving met een dergelijk verbod wereldwijde gevolgen niet uitsluit, binnen het kader van de relevante internationale wetgeving.” 

 

Een voormalig hoofd van de Oostenrijkse Green Party, Eva Glawischnig, diende in 2016 de oorspronkelijke klacht tegen Facebook in. Zij wilde dat het sociale mediaplatform onaangename opmerkingen over haar op de persoonlijke pagina van een persoon wiste, samen met “equivalente” berichten van anderen. De opmerkingen verwezen naar Glawischnig, destijds woordvoerster van de parlementaire Groenen, als een ‘corrupte trut’ en ‘ellendige verrader van haar volk’.

EC: uitspraak Hof

De zaak kwam terecht bij het Oostenrijkse Hooggerechtshof, dat vervolgens advies vroeg aan het HvJ. In een verklaring verduidelijkt de Europese Commissie dat de uitspraak van het Hof beperkt is tot rechterlijke bevelen en niet van toepassing is op andere vormen van kennisgeving door gebruikers die beweren dat bepaalde inhoud illegaal is.

Vonnis

Facebook veroordeelt het vonnis, waartegen geen hoger beroep kan worden ingesteld. De uitspraak komt iets meer dan een week nadat het Hof van Justitie heeft geoordeeld dat techgigant Google alleen verplicht is om links te verwijderen onder de ‘recht om te worden vergeten’-wetten in Europa, niet in de rest van de wereld.

De uitspraak van het EHvJ in de zaak Eva Glawischnig ondermijnt volgens Facebook “het al lang bestaande principe dat het ene land niet het recht heeft zijn wetten aan spraak op te leggen aan een ander land”, De onderneming voegt eraan toe dat de uitspraak ook de deur opent naar verplichtingen voor internetbedrijven om inhoud proactief te controleren en vervolgens te interpreteren of deze ‘equivalent’ is aan inhoud die illegaal is bevonden.’  

 

Via Telecompaper oktober 2019