Hoofdstuk 12 Wilders en Rutte politici met meeste nepvolgers op Instagram

 

Geen enkele politicus heeft zoveel nepvolgers op Instagram als Geert Wilders. Onder de volgers van de PVV-leider bevinden zich zo’n 80.000 ‘verdachte’ accounts. Ook het Instagram-profiel van Mark Rutte heeft veel nepvolgers: bijna 50.000 in totaal. Dit blijkt uit onderzoek naar nepvolgers op social media.

Verdachte volgers op Instagram

De volgers die als verdacht worden aangemerkt, zijn bijvoorbeeld nepaccounts of accounts die opvallend lang inactief zijn geweest. Deze accounts worden herkend doordat ze meestal geen eigen posts plaatsen of in reacties alleen maar spam achterlaten.

Of deze volgers nep (gekocht) zijn om zo populairder te lijken of dat het ‘trollen’ zijn die de publieke opinie en verkiezingen proberen te beïnvloeden, blijkt niet uit de onderzochte data.

 

Het lijkt misschien onschuldig, al deze nepaccounts, maar dat is het zeker niet. Bij deze fake volgers is het moeilijk te zeggen wie erachter zit. Dergelijke accounts worden dan ook veel gebruikt bij Instagram-oplichting. Deze neppe profielen leggen bijvoorbeeld contact met gebruikers om door middel van phishing persoonsgegevens en soms zelfs betaalgegevens te stelen.

Ook als influencer is het oppassen geblazen. Zo worden er wel eens neppe volgers en likes aangeboden op Instagram. Voor aanlokkelijke prijzen bieden criminelen je meer bekendheid aan, maar de meeste van deze partijen zijn alleen maar geïnteresseerd in je geld.

 

 

Thierry Baudet op plek 3

Ook ten opzichte van het totale aantal volgers dat Wilders en Rutte hebben, zijn zij degenen met het grootste aandeel nepvolgers. Het Instagram-account van @markopinsta heeft 39% nepvolgers en dat van Wilders heeft zelfs 43% nepvolgers. De top 3 wordt gecompleteerd door Thierry Baudet. De FvD-lijsttrekker heeft ongeveer 27% aan nepvolgers, in totaal gaat het om 39.719 accounts.

De top 10 lijsttrekkers met het hoogste percentage nepvolgers op Instagram ziet er als volgt uit:

  1. Geert Wilders
  2. Mark Rutte
  3. Thierry Baudet
  4. Jesse Klaver
  5. Sylvana Simons
  6. Rob Jetten
  7. Ferd Grapperhaus
  8. Wopke Hoekstra
  9. Hugo de Jonge
  10. Lilian Marijnissen