Hoofdstuk 1 Populariteit Chinese webshops blijft overeind in Nederland

TrustDeals onderzoek Onderzoek: populariteit Chinese webshops in Nederland

Chinese webshops blijven populair onder Nederlanders, ondanks de verhoogde invoerrechten en het feit dat de koopjes uit China regelmatig onder vuur liggen. Dit komt naar voren uit onderzoek van TrustDeals. De grootste Chinese webshops in Nederland zijn Shein, AliExpress en Temu.
Het couponplatform deed research naar de interesse van Nederlanders in Chinese webshops. Er zijn op dit moment tientallen Chinese webwinkels die in Nederland opereren. Het gaat hierbij voornamelijk om warenhuizen, elektronica en fashion winkels. Waar AliExpress in 2020 nog veruit de populairste Chinese webshop voor Nederlanders was, zie je nu door groeiende concurrentie een shift in de populariteit en is Shein op dit moment de favoriete Chinese webshop in ons land.

Concurrent voor bekende modeketens
Shein heeft de laatste jaren een grote opmars gemaakt en is nu veruit de grootste Chinese fashion winkel. “Shein is hiermee zelfs een grote uitdager geworden van H&M en Zara als het gaat om Nederland”, zegt Christiaan van Amstel van TrustDeals. “Ondanks de toenemende kritiek in Nederland op dit soort webwinkels is de populariteit toch ongekend hoog. De lage prijzen en het ruime assortiment zorgen ervoor dat het aantrekkelijk blijft om producten uit Azië te halen.”
Er zijn op dit moment tientallen Chinese webwinkels die in Nederland opereren. Waar AliExpress in 2020 nog veruit de populairste Chinese webshop voor Nederlanders was, zie je nu door groeiende concurrentie een shift in de populariteit en is Shein op dit moment de favoriete Chinese webshop in ons land. 

Wist je dit? Je spreekt Shein uit als ‘She-in’ in plaats van ‘Shine’.

Top-3 grootste Chinese webshops in Nederland

 1. Shein
 2. AliExpress
 3. Temu

Als we kijken naar de populariteit van Chinese webshops per provincie, dan springt Drenthe er bovenuit. Daar wordt van alle provincies in Nederland het meest geshopt in de Chinese webwinkels. Friesland en Limburg volgen op de tweede en derde plek. In Gelderland wordt het minst gezocht naar de producten uit Azië.

Populariteit Chinese webshops per provincie

 1. Drenthe
 2. Friesland
 3. Limburg
 4. Noord Brabant
 5. Overijssel
 6. Utrecht
 7. Zuid Holland
 8. Flevoland
 9. Noord Holland
 10. Groningen
 11. Zeeland
 12. Gelderland
Een opvallende stijger in Nederland is ook Temu. Deze Chinese webshop wordt gezien als een (nog) goedkoper alternatief voor bijvoorbeeld AliExpress. Ook is de bezorging sneller. De webshop kende in Nederland de afgelopen twee maanden een groei van 300%.
Chinese producten massaal naar Drenthe
Als we kijken naar de populariteit van Chinese webshops per provincie, dan springt Drenthe er bovenuit. Daar wordt van alle provincies in Nederland het meest geshopt in de Chinese webwinkels. Friesland en Limburg volgen op de tweede en derde plek. In Gelderland wordt het minst gezocht naar de producten uit Azië. Benieuwd welke Chinese webshop in jouw provincie het populairst is?
__________________________________________________________________
 
Binnen het onderzoek is gekeken naar de zoekvolumes van verschillende keywords rondom de Chinese webshops. De aantallen per provincie zijn afgezet tegen het aantal inwoners, zodat er een gemiddelde bepaald kon worden.