Hoofdstuk 12: [Onderzoek] ‘Facebook Messenger op 7 miljoen smartphones in Nederland’

 facebook-messenger

Sociale media lijkt meer naar messaging te gaan. De dialoog lijkt groter dan ooit. De populariteit van bel- en instant messaging-apps in Nederland blijft groeien. De top drie van deze apps, WhatsApp, Facebook en Facebook Messenger, laat het afgelopen jaar een stabiele groei zien voor wat betreft het aantal installaties op smartphones. Facebook Messenger staat geïnstalleerd op 57 procent van de Nederlandse smartphones, wat overeenkomt met ongeveer zeven miljoen toestellen. Deze app is daarmee de op de twee na populairste bel- en instant messaging-app in Nederland, zo blijkt uit de nieuwste editie van het Dutch Apps Market-rapport van Telecompaper.

Onderzoek

Volgens het maandelijks gehouden onderzoek zijn de Facebook-apps vooral populair onder vrouwen, met name Facebook Messenger. De Android-gerelateerde apps Hangouts en Google+ worden juist vaker gebruikt door mannen. De apps van Facebook staan daarnaast vaker geïnstalleerd op iPhones dan op Samsung-smartphones. De algemene Facebook-app staat op 74 procent van de Nederlandse smartphones, oftewel ongeveer negen miljoen toestellen. De penetratie van WhatsApp steeg van 87 procent in februari 2015 naar 92 procent een jaar later.

Muziek-apps doen het goed

Niet alleen bel- en instant messaging-apps laten een toenemende penetratie zien onder Nederlandse smartphone-gebruikers. Ook andere app-categorieën doen het goed, zoals muziek-apps. Uit het rapport blijkt dat steeds meer Nederlanders één of meerdere muziek-apps op zijn of haar toestel hebben staan. In februari van dit jaar had bijna de helft van de Nederlandse smartphone-gebruikers een muziek-app geïnstalleerd, tegenover 41 procent een jaar eerder.

Tot slot

Muziek-apps zijn populairder bij mannen dan bij vrouwen en worden vooral vaker gebruikt door jongeren. Het gemiddelde gebruik van muziek-apps ligt op zestien dagen per maand. Dit gemiddelde gebruik ligt echter lager dan een jaar geleden, ondanks een stijging van het aantal installaties. Een mogelijke verklaring is dat nieuwe gebruikers van muziek-apps deze minder vaak gebruiken dan consumenten die deze apps al een tijdje gebruiken.

Het Dutch Apps Market-rapport is een maandelijks rapport dat inzicht geeft in het app-downloadgedrag van consumenten. De data is afkomstig van het Telecompaper Consumer Panel, waarin maandelijks 1.750 Nederlandse consumenten worden ondervraagd.

 

Geef een reactie