Hoofdstuk 12 [Onderzoek] Opgevallen op de social media augustus 2015?

afs

Net als juni en juli heeft Coosto ook voor de maand augustus alles wat er gebeurde op sociale media verzameld in één blog samengevat. Hoe doen de merken het op social media? Hoe de social media netwerken het? Wat is opgevallen in de maand augustus 2015? 

“Voordat ik begin te vertellen wat er gebeurde op de sociale netwerken, start ik met een mooi inzicht van een collega die deze maand eenwetenschappelijke studie samenvatte: social media engagement leidt tot een betere reputatie en een goede reputatie leidt tot meer winst. Het devies is dus: engagement uitlokken! Dat lukte T-Mobile, Ziggo en Parnassia deze maand aardig, maar ik betwijfel of dat heeft bijgedragen aan hun winst.

 

Merken op social media

  • T-Mobile en Ziggo dus, zij hadden tijdelijk te maken met onbereikbaarheid. Extra vervelend: T-Mobile in het weekend en Ziggo ’s avonds laat. Ze kregen duizenden social media berichten meer te verwerken dan normaal, maar beiden verstuurden ook duizenden webcarereacties extra. Mooi om te zien dat webcare ook ’s weekends en ’s avonds laat een volwaardig klantenservicekanaal is.
  • Strandtent Parnassia kwam in een zogenaamde Twitter shitstorm terecht, nadatdeze tweet de wereld in geslingerd. Het kwam allemaal in een wat rustiger vaarwater door deze tweet (zie hieronder de piek in het sentiment), maar toen waren we al duizenden social media berichten verder. Lees hier een NRCQ-analyse hoe je moet handelen in zo’n situatie. Het leek veel op het Dolfinarium-conflict eerder dit jaar, alleen handelde Dolfinarium pro-actiever op de ontstane crisis.
  • Ook voor Shell was augustus een negatieve maand wat sociale media betreft: dankzij Greenpeace geven ruim 6.300 mensen aan minimaal 40 dagen niet meer bij Shell te tanken.
  • Er was ook goed nieuws voor sommige merken, allereerst een pr stunt van Tinder op Twitter, die veel buzz opleverde. Of was het geen stunt?
  • Wat doe je als een klant een goed idee aandraagt op Facebook? Juist, uitvoeren die hap! Volkswagen voelde dit haarfijn aan en plaatste deze video op Facebook (intussen richting de half miljoen views) en YouTube (richting de miljoen views):
  • Op 9 september komt de iPhone 6s! iPhoned concludeerde, mede op basis van social media data, dat we daar geen wonderen van hoeven te verwachten.
  • Dan was er ook nog Picnic! Deskundigen zijn wat sceptisch over het nieuwe supermarktconcept, maar laten we wel zijn: bepalen deskundigen of consumenten over het succes? Juist, consumenten. En zij reageerden verheugd.

De sociale netwerken zelf

 

Lees hier verder!

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.