Hoofdstuk 8: De likeability factor, social brands en meer #likeabilitypiramide #like

Likable Business by David Kerpen | Sliwa Insights

Door gebruikers goed te betrekken bij de ontwikkeling van beleid, kunnen er social brands ontstaan. Social branding is het gebruik van sociale media voor marketingdoeleinden. Deze menselijke, betrokken merken mixen meestal de eigen boodschappen en content met die van klanten waarin de Voice of the customer nadrukkelijk aanwezig is. De link tussen ‘social brands’, ‘content engagement’ en ‘likeability’ is groot. 

 

Why it Pays to Be Likeable - Content Marketing at #INbc13

Zo kan ‘likeability’ worden uitgelegd als ‘gewaardeerde content’. Het is content die wij waarderen en graag doorsturen, liken of waar wij graag op reageren.  Aandacht, verrassing,  interactie, authenticiteit, passie en emotie spelen daarbij een rol. Om de status van ‘likeable-zijn‘ te behalen, spelen diverse kenmerken en de stimuli en eigenschappen van het individu een rol. Door likeable te zijn wordt social media werkelijk sociaal. De interactie en engagement neemt toe en je komt echt in contact met de doelgroep. Likeable (engaging) content wil zeggen dat je interessante content moet delen voor jouw doelgroep. Informatief, van waarde, simpel en amuserend.

Daarbij moet de engaging content gevoelens losmaken en relatiebestendig zijn.

Foto Nike Twitter

Boodschappen met een hoge mate van opwinding (emotie) zorgen voor meer engagement en worden veel meer gedeeld dan zogenoemde ‘lage arousal berichten’. Ook boodschappen met sentiment zorgen voor content engagement.

What Does It Mean to Create Engaging Content?

De zogenoemde likeable social brands zorgen voor:

• Een goed gevoel, zoals bij het oplossen van frustraties en wegnemen van irritaties.
• Inspiratie, zoals de campagnes van sportmerk Nike of het opdoen van extra kennis, zoals met whitepapers en onderzoeken.
• Fun, zoals Lego doet met een platform vol grappige video’s.

Afzenders van social brands zijn eerdere likeable en creëren eenvoudiger engaging content. Zo maken zij de business tot een ‘social business’ met een hoge mate van ‘likeability’.

 

Likeability trekt niet alleen onze aandacht trekt, maar ook weet het ook  vast te houden. Het heeft een positief effect heeft op de opslag van social brand informatie. Door de diepere verwerking van likeability en engaging content, is de kans groter dat de uitingen in ons lange-termijngeheugen worden opgeslagen.

Coolblue verjaardagsfeest 20 jaar - YouTube

De Likeability-piramide

De piramide kan helpen content ‘engaging’ te maken als ook de afzenders en de organisatie likeable te maken. Als we onderaan beginnen beginnen wij met Listening en luisteren wij naar wat er wordt gezegd over onze social media kanalen en de gedeeld content, organisatie en producten.

Storytelling zorgt voor de consistente rode draad.

Passie is in de Sales al langere tijd een ultieme succesfactor. Mensen en organisaties die ergens uitgesproken in geloven en er voor gaan. Passie heeft een aanstekelijke werking.

Team playing voorkomt het ‘ego gedreven’ zijn van de content en boodschap. Het ‘ikke-ikke’ werkt nu eenmaal niet veel sympathie op.

 

De 7 beste inhakers op Prinsjesdag - Verse Reclame | Condooms, Creativiteit, Sociale media

Als de bodem van de piramide is gelegd, kunnen wij gaan stapelen:

Surprise & delight staat voor het (regelmatig) verrassen – inhaken – met de geboden content en boodschap.

Creëer voor de Responsiveness genoeg reactievermogen en weest ontvankelijk voor input, ideeën en reacties in het algemeen.

Focus op de behoefte van de bezoeker-gebruiker; Simplicity is daarbij de wijze waarop je de content aanbiedt. Kan dat dikke rapport ook in infographic worden aangeboden? Is er van dat lange webinar ook een korte TikTok-video met hightlights?  Minder complexe content leidt tot meer engagement.

Richting het puntje van de piramide:

Authenticiteit is al jaren een succesfactor en staat voor eigenheid (met herkenning). Wees origineel en kijkt uit voor fake. Deel integere boodschappen en kom beloften na.

Aanpassingsvermogen – of adaptiviteit – is de  Adaptability  uit de piramide.  Het is het vermogen de boodschappen aan te passen aan de lezers, doelgroep, persona en natuurlijk de context van de discussie of het (social media) kanaal waar de content wordt gepost.

 

Dit opgeteld levert een mate van likeability en likeable business op.

 

 

 


8803