Hoofdstuk 8 en 12 [Onderzoek] ‘Trump meest negatieve op de sociale media, Koningsdag meest positieve!’

Begin december 2016 publiceerde Twitter het overzicht van trending topics van 2016. Nederlands populairste onderwerpen op Twitter waren #Brexit, gevolgd door #vacature en #Rio2016. Maar wat waren de populairste onderwerpen als je ook andere social media zoals Facebook, Instagram, blogs, forums en reacties op nieuwsberichten erbij betrekt? Marktonderzoekbureau MWM2 zocht het uit en concludeert dat op alle social media Donald Trump het wint van de Brexit. Met ruim 1 miljoen berichten was Donald Trump het populairste nieuwsonderwerp, gevolgd door Brexit (545.000 berichten) en De Wereld Draait Door (412.200). Waar Max Verstappen in de top 10 van Twitter nog ontbrak, neemt hij in dit overzicht de vierde plaats in. 

Sentiment en het nieuws 

Het onderzoek benoemt niet alleen uit in welke mate er op social media over nieuwsonderwerpen gesproken werd, maar ook met welk sentiment. De uitkomsten van dat onderzoek laten een ander beeld zien. Koningsdag 2016 werd het positiefst besproken op de sociale media, gevolgd door TeamNL en Rio2016. Donald Trump haalt in dit overzicht opnieuw de eerste plaats, maar dan als onderwerp dat het negatiefst besproken werd. Ook de berichtgeving over Zwarte Pieten (tweede plaats) en de Brexit was overwegend negatief.

Kinderen, Donald Duck en voetbal

Hoewel actuele onderwerpen vaak domineren, praten we over het gehele jaar genomen het vaakst over voetbal en kinderen. Met ruim 3,7 miljoen berichten overstijgt het onderwerp kinderen Donald Trump ruimschoots.