Hoofdstuk 8: Handige tools voor contentcreatie #tutorials

Content Marketing Posts - Free image on Pixabay

Een van de meest populaire content tools heet  Canva en is een vormgevingstool vol sjablonen en visuele elementen. Hier kun je van alles maken: een mooie A4, een omslagfoto voor Facebook of Twitter, een infographic, visitekaartje, een mooie Pin voor Pinterest. Eigenlijk kun je het zo gek niet bedenken.

 

 Ook afbeeldingen  en video zijn heel belangrijk. Een goede afbeelding zegt immers meer dan duizend woorden. Met Canva of Visma heb je een tool in handen om heel eenvoudig graphic design te maken, zoals infographics.

Wat je kunt?

  • Heel veel handige templates gebruiken
  • Achtergrond verwijderen
  • Uiteenlopende visuele effecten toevoegen
  • Gifjes maken
  • Animaties maken
  • Video (in Beta)
  • Integraties met social media planningstool Publer (zie elders in dit overzicht)

Canva is verder eenvoudig in gebruik, eigenlijk heel goedkoop als je de geboden waarde ziet en heeft handige tutorials die je de weg wijzen.

 

Nog meer handige tools voor contentcreatie en contentmarketing

 

Via Kollektiv.nl deze tools:

Asana

werk je in teams aan je content? Dan helpt Asana het samenwerken aan content te stroomlijnen. In wezen is Asana een projectmanagementtool. Maar daarmee is de tool ook bij uitstek geschikt voor content marketing.

Je kunt templates aanmaken, taken toewijzen aan gebruikers, maar ook bijvoorbeeld een content calendar aanleggen. Daarmee helpt Asana je bij het structureel produceren van content, een van de grootste uitdagingen in content marketing.

Semrush: goede content maken, helpt je vindbaarheid en succes vergroten. Dat betekent niet dat er nog veel te winnen valt in het kiezen van de juiste onderwerpen.

Om online gevonden te worden, is het zaak je te richten op de zoektermen die jouw doelgroep gebruikt. Maar op welke zoektermen je je het beste richt, is niet makkelijk vast te stellen. Semrush helpt je met keyword research.

De tool maakt een inschatting van het maandelijkse zoekvolume op een zoekterm, toont hoe goed je kunt concurreren op een bepaalde zoekterm, laat zien op welke zoektermen je concurrenten gevonden worden en nog veel meer.

Unsplash: voortbouwend op de vorige tool is ook Unsplash een regelrechte aanrader. Ben je op zoek naar goede foto’s om je content marketing te gebruiken, kijk dan eerst op Unsplash. De tool beschikt over honderdduizenden prachtige foto’s die je kunt gebruiken. Het grote voordeel, de kwaliteit is – als je het ons vraagt – vaak veel beter dan die van aanbieders van stockmateriaal en gratis bovendien!

Via Linda Krijns:

 PrintFriendly maakt pdf’s van je blogs

Bied de bezoeker van je blogartikel het artikel als pdf aan om te downloaden. Dan blijft het langer bewaard. Plug de url in in PrintFriendly, pas de PDF nog aan als je dat wilt en klaar!

PrintFriendly is een tool waarmee je gratis een PDF maakt van een webpagina

 AddThis

Met de deelknoppen van AddThis zie je precies welke artikelen veel gedeeld worden. Meestal via mail, soms via social media.

Bekijk je best-presterende content met AddThis

 Ondertitel video’s met HappyScribe

Als meer dan 80% van de online kijkers zonder geluid naar je video kijkt, dan is ondertiteling voor veel video’s een must. HappyScribe is een tool die op basis van AI voor ruim 60 talen de ondertiteling onder je video maakt. Die ondertiteling is in principe tot 85% correct. De rest kun je simpel handmatig aanpassen.

 Loom

Voor instructieve video’s is Loom heel handig. Je maakt er schermopnames mee en als je wilt komt je als instructeur zelf klein of iets groter in beeld. Dat maakt de instructie veel persoonlijker.

Podcasts publiceren en promoten

Captivate zorgt dat je podcast via een RSS-feed naar de belangrijkste podcast apps gedistribueerd wordt. Captivate biedt ook tutorials, promotietools, een boekingstool voor gasten, duidelijke analytics en nog meer handige functies.

Distribueer en promoot je podcast met Captivate

 Photofunia

PhotoFunia maakt allerlei soorten mock-ups en laat je daarbij heel gemakkelijk uit verschillende soorten gelegenheden, toepassingen, filters en effecten kiezen. Met heel verrassende effecten! Of je nu aan een muur van het Kremlin wilt meegluren of iets door een Banksy shredder gooit, zoals de afbeelding bovenaan dit artikel.

Content creatie tool PhotoFunia maakt fantastische mock-ups

Visuele effecten in foto’s

Met tools als LumyerMotionleap of Artleap voeg je extra (bewegende) elementen toe aan een foto of geef je ze een totaal andere uitstraling, bijvoorbeeld door er een getekende schets van te maken (met Artleap).

Artleap maakt een schets van een foto

Via Bijgespijkerd.nl:

 

CONCURED

CONCURED: Welke onderwerpen stimuleren engagement en waar moet je over schrijven? Deze tool automatiseert content audits, onderwerponderzoek, het creëren van data-gedreven content briefs, content promotie en het bijhouden van content marketing prestaties.

 BridhtEdge

BrightEdge: Waar zoeken mensen naar, stem je contentcreatie hierop af en bouw een contentstrategie op om meer verkeer en interesse van de consument te krijgen.

Crayon

Crayon: Doorzoek de hoofdpagina’s van de website van je concurrentie of merken die je bewondert en je ontvangt een stortvloed aan inspiratie.

MarketMuse

MarketMuse: Op welke termen moet je je richten om te concurreren in bepaalde onderwerpcategorieën? Het resultaat? SEO-aanbevelingen en inzichten die je contentteam en contentcreatieproces kunnen sturen.

Acrolinx

Acrolinx: Verbetert de kwaliteit van je content, ontwikkeld in één van de beste onderzoekscentra voor kunstmatige intelligentie in Duitsland. Dit omvat het analyseren en verbeteren van duizenden factoren, van tone of voice tot goedgekeurd taalgebruik en stijl tot hoe on-brand uw content is. Het resultaat is consistente, impactvolle contentcreatie door teams heen, ongeacht hoe groot je bent of in welke taal je communiceert.

 


8806 #8806