Hoofdstuk 1: Vijf vitale skills voor de arbeidsmarkt

AAEAAQAAAAAAAAIXAAAAJDQ5ODFmZGZhLWE4NzYtNDEzMS05YjQ0LTFlOWJiMWJlODQyYg

Soft skills worden steeds belangrijker op de arbeidsmarkt. Elke digitale marketeer zou er minstens 5 moeten hebben, betoogt Danne de Vries. Soft skills die trouwens niet alleen voor marketeers van toepassing zijn. Van werknemers in de digitale sector wordt steeds meer verwacht. Hét buzzwoord van dit moment is ‘soft skills’: je persoonlijke kwaliteiten, sociale vaardigheden, enzovoorts. Dat betekent dat de moderne digital marketeer steeds completer moet zijn. Natuurlijk heb je hard skills: je verstaat je vak. Maar ben je daarnaast ook in staat om goed samen te werken? En kun je jezelf motiveren?
Met welke vijf soft skills word jij een superieure digital marketeer (of eigenlijk: word jij een superieure professional?) 

#1. Flexibiliteit

Er zijn maar weinig vakgebieden die zo snel evolueren als digital marketing. Dat moet je dus geen probleem vinden. Sterker nog, je moet het omarmen. Als succesvolle digitale marketeer lééf je voor verandering! Neem bijvoorbeeld de wondere wereld van het online adverteren. De aanwas van nieuwe mogelijkheden is echt spectaculair te noemen. Facebook bestond 10 jaar geleden nog niet eens, en tegenwoordig is adverteren op Facebook al bijna een apart vakgebied. Werkgevers zitten te springen om slimme professionals die met dergelijke ontwikkelingen mee veranderen.
Actiepunten
Je weet wat er speelt en volgt nieuwe ontwikkelingen op de voet. Bovendien ben je altijd bereid je aan te passen. Als Google morgen besluit om korte artikelen nog lager te gaan ranken, heb je dat niet enkel opgemerkt, maar sta je ook direct klaar met een nieuwe contentstrategie.

#2. Nieuwsgierigheid

In digital marketing zijn elke dag nieuwe dingen mogelijk. Nieuwsgierigheid is daarom essentieel. Dat betekent dat je altijd op zoek bent: naar nieuwe kansen, nieuwe oplossingen en nieuwe ideeën. Jouw nieuwsgierigheid is de motor voor innovatie, want je bent nooit te beroerd om nieuwe dingen uit te proberen en risico’s te nemen. Maar omdat je natuurlijk ook altijd nieuwsgierig bent naar de uitkomsten van je experimenten, blijf je in balans.
Actiepunten
Blijf altijd zoeken naar succes. Het is fijn als iets goed werkt, maar volgens jou kan het altijd beter. Grijp dus altijd de mogelijkheid aan om resultaten te analyseren. Houd je geest jong en lenig door je nooit ergens blind op te staren, en blijf vragen stellen. Zo maak je van jouw nieuwsgierigheid een vaardigheid . Resultaatgericht, origineel en creatief: dat zijn de kenmerken van een nieuwsgierige digital marketeer.

#3. Leergierigheid

Als jij echt gepassioneerd bent over je vak, wil je jezelf continu verbeteren. Daarom moet je een onstilbare honger naar kennis hebben. Up-to-date blijven is niet voldoende; je moet ook steeds willen bijleren. Richt je dus zoveel mogelijk op zaken die je echt interesseren. Zo zet je jouw passie om in concrete resultaten. Je hebt dan geen externe motivatie nodig, want jouw interne drive maakt dat je altijd al bezig bent met kennis vergaren over je vakgebied en jezelf verbeteren als professional.
Actiepunten
Zorg dat je de nieuwste trends volgt en zoek actief naar mogelijkheden om bij te leren. Zet bijvoorbeeld je eigen ‘staging site’ op om nieuwe producten te testen, volg eens een training of neem een kijkje bij een concurrent. Een autoriteit in je vakgebied word je niet vanzelf, dat moet je leren!

#4. Wij-mentaliteit

Als goede digital marketeer heb je een specialisme. Er zijn namelijk zoveel mogelijkheden dat je wel moet kiezen. Dat betekent echter ook dat digital marketing een teamsport is, want goede campagnes worden in de breedte gevoerd. Om te scoren moet je dus een teamspeler zijn. Het is belangrijk dat je niet alleen bereid bent hulp te bieden, maar dat je er ook naar kunt vrágen. Stel bijvoorbeeld dat je wilt gaan adverteren op Google. Als jij briljante reclameleuzen kunt schrijven is dat een goed begin, maar zonder een AdWords-specialist heb je er niets aan. Omgekeerd is het natuurlijk net zo. En dit soort samenwerkingen zijn geen uitzondering, maar de regel in digital marketing.
Actiepunten
Evalueer je team en de interne samenwerking. Welke rol speel jij daarin, en wat kan er beter? Als je dat weet te benoemen, los je eventuele conflicten zo op. Bovendien ligt er een mooie kans om de productiviteit op te krikken. Dat zorgt voor een betere moraal en een prettige werksfeer – en dus voor een betere samenwerking. Als jij een betere teamspeler wordt, krijg je vanzelf een beter team.

#5. Positiviteit

Op het werk is negativiteit zo’n beetje de bron van alle kwaad. Uit onderzoek blijkt dat negatief gedrag of een slechte houding wel 90 procent van de slechte resultaten verklaart. Gelukkig is er ook positief nieuws, want het werkt net zo goed de andere kant op. Verschijn jij altijd op je werk met een positieve houding en goed humeur, dan maakt die eigenschap jou een superieure digital marketeer. Je wordt er productiever van, kunt beter samenwerken en bent creatiever. Bovendien heb je meer plezier in je werk.

Actiepunten
Maak van je passie je werk. Wees enthousiast, geef complimentjes en gebruik zoveel mogelijk humor. En probeer ook je werkproces zo te organiseren dat je de hele dag door een positieve ‘flow’ kunt behouden. Start bijvoorbeeld eerst met vervelende klusjes en maak die af terwijl je nog fris bent. Raak je vermoeid, dan ga je door met het leuke werk. Daar krijg je vanzelf weer energie van. Zo ga je met een opgeruimd gevoel naar huis en ben je veel effectiever in je werk.
Dit artikel is geschreven door Danne de Vries, Managing Partner bij BrandPit, werving- en selectiebureau voor Digital professionals. Foto via Flickr.com

Geef een reactie