Hoofdstuk 1 en 14: [ONDERZOEK] ‘AI meest beangstigende technologie vol sociale impact’ #IT #AI #Boek

Ai-Gegenereerd Brein Denken - Gratis foto op Pixabay - Pixabay

Ongeveer een derde van de IT-professionals (29%) beschouwt Artificial Intelligence (AI) als de meest angstaanjagende technologie voor de toekomst, volgens onderzoek van technologieconsultant NTT DATA onder meer dan 500 IT-professionals. Dit wijst erop dat IT-professionals voorzichtig zijn met betrekking tot de mogelijke impact van deze technologie op zakelijk gebied. Aan de andere kant ziet twintig procent AI als de meest positieve technologie voor de zakelijke wereld. 

Lees meer over de sociale impact van AI in het Handboek.AI! 

AI wordt beschouwd als de belangrijkste technologie voor bedrijven door 62 procent van de IT-professionals. Efficiëntere processen (50%), verhoogde productiviteit (41%) en een voorsprong op de concurrentie (35%) zijn de belangrijkste redenen om AI te gebruiken. Het is dan ook niet verrassend dat veertien procent van de Nederlandse organisaties op dit moment het meeste geld investeert in AI.

Desalniettemin maakt nog niet de helft van de organisaties gebruik van AI (53%). De grootste reden hiervoor is het gebrek aan kennis binnen de organisatie (28%). Aan de andere kant beweert een groep IT-professionals al deskundig te zijn op het gebied van AI (18%). Slechts zestien procent van de respondenten geeft aan geen interesse te hebben in AI als reden om er geen gebruik van te maken. Dit kan bijvoorbeeld te wijten zijn aan het feit dat AI geen toegevoegde waarde biedt voor hun bedrijf.

Donders, Energy & Utilities Lead, merkt op:

Het is begrijpelijk dat bijna een derde van de IT-professionals AI als een beangstigende technologie ziet, gezien de vele nieuwsberichten die we de laatste tijd hebben gezien. Bovendien uiten verschillende experts ook hun zorgen, en deze angst komt voort uit onzekerheid over de mogelijkheden en toekomstige gevolgen van AI. Toch biedt deze technologie ook veel kansen voor organisaties, zoals het verbeteren van efficiëntie en productiviteit, en een groot deel van het Nederlandse bedrijfsleven maakt er al gebruik van. Het is daarom belangrijk om te onderzoeken hoe AI uw bedrijf verder kan helpen, maar vergeet daarbij niet de mogelijke risico’s. Zoals bij elke opkomende technologie is het belangrijk om collega’s goed te informeren over het gebruik ervan en eventuele twijfels serieus te nemen. Als de technologie door de hele organisatie wordt geaccepteerd en op de juiste manier wordt geïmplementeerd, kan dit tot mooie resultaten leiden.

 

  Dit onderzoek, uitgevoerd in opdracht van NTT DATA door PanelWizard, onder 503 Nederlandse werknemers (18+) in loondienst die zichzelf beschreven als IT-professional, IT-manager of IT-specialist.