Hoofdstuk 12 [Onderzoek] ‘Zelfstandige ondernemers weinig te vinden op facebook’

(ILLUSTRATION) An illustration dated 23 January 2012 shows the silhouette of a man in front of a screen with the logo of the online network Facebook in Hanover, Germany. Facebook is being criticized again and again for data privacy. Most recently, Facebook has introduced the Timeline, with which Facebook users can share moments of the entire life with other internet users online. Photo: Julian Stratenschulte -ALLIANCE-INFOPHOTO

Het klinkt niet logisch maar zelfstandige ondernemers zijn nog maar weinig te vinden op social media netwerk facebook. Dit blijkt uit onderzoek. De kans dat hierdoor een opdracht wordt misgelopen is groot aangezien zzp’ers die wel actief zijn op facebook per jaar meerdere opdrachten binnen halen via dit platform. Daarnaast loopt de zzp’er ook een stuk naamsbekendheid mis door koppig bij het offline netwerken te blijven.

Onderzoek, uitgevoerd door ZZP Barometer met steekproef onder 1179 zzp’ers, heeft aangetoond dat nog maar 39% van de zzp’er gebruik maakt van facebook als zakelijke social media. Volgens het onderzoek blijft offline netwerken wel het meest effectieve kanaal om klanten of opdrachtgevers binnen te halen voor de zzp’er in Nederland maar kan dit worden ondersteund door een sterk online netwerk. Daarnaast blijkt ook dat de social media voornamelijk wordt gebruikt voor contacten intern tussen collega’s. zzp’ers hebben vaak geen idee wat ze moeten met een social media kanaal zoals Facebook, onder de oude garde is deze trend het grootst.

 

 

Wat loopt de ondernemr nou eigenlijk mis

Facebook is voor de zzp’er de ideale manier om lokaal naamsbekendheid te creëren zonder dat er grote geld bedragen geïnvesteerd hoeven te worden. Door middel van Facebook kan je als bedrijf je neerzetten als een lokale speler die betrokken is bij de buurt. Hierdoor vergroot je naamsbekendheid en nemen de opdrachten toe. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat Facebook voornamelijk wordt gebruikt voor naamsbekendheid en een relatie op te bouwen met de klant. Ook uit het Nationale Social Media Onderzoek 2016 blijkt dat het dagelijks gebruik maken van een Facebook bedrijfspagina op lange termijn een enthousiaste en krachtige klantenkring oplevert. Daarnaast is het ook mogelijk om lokaal betaald te adverteren, hierdoor kan er specifiek op de doelgroep gericht worden zonder dat er geld wegloopt aan advertenties die bij de verkeerde doelgroep terecht komen. Vergeet ook niet dat er door middel van een sterk online netwerk een voorsprong kan worden behaald op de concurrentie.

Zzp’ers, wacht niet langer en maak een Facebook bedrijfspagina aan!

 

Gastblogger: Danny Kosmeijer