Hoofdstuk 15 10 jaar YouTube: over Gangnam style, Charly, nipples en muziekvideo’s

youtube10jaar

Het is niet alleen Moederdag, maar ook de dag dat YouTube 10 jaar bestaat. Of beter gezegd: het is precies tien jaar geleden dat de oprichters van YouTube hun website hebben opgesteld voor iedereen. Het openbaar uploaden van video’s werd mogelijk. Een overname door Google volgde snel. 23 april 2005 wordt ook door velen als de startdatum van het videoplatform gehanteerd aangezien toen de eerste video online werd gezet. 

Google

Google het piepjonge bedrijf over voor 1,65 miljard dollar kent het platform inmiddels meer dan een miljard gebruikers en is het – na de search van Google – de grootste zoekmachine. Ik mocht tijdens een editie van The Next Web Chad Hurley, een van de oprichters van YouTube interviewen. De onvrede dat veel videocontent niet online was te vinden, was voor de oprichters een reden om een totaal open videoplatform te lanceren.

Impact en #gate

Het visuele medium heeft ook sociale en politieke en impact en wordt gebruikt om de eigen partij of zichzelf te promoten. Het zou vooral bepaalde landen een economisch gezicht geven.

Top 10

Kijken wij naar de populaire video’s dan zijn het vooral videoclips van onder andere Justin Bieber en Shakira. De nummer 1 is Gangnam Style die (anno mei 2015) ruim door de 2 miljard views gaat. De Businessinsider heeft een top 10 gemaakt van de meest belangrijke video’s. Met onder andere de video’s van Bill Gates en Obama.  Ook de video van de aardbeving in Japan heeft het in 2011 zeer goed gedaan.

Ook de Charlie bit my finger (again) video heeft lang aan de top gestaan van de all time best bekeken YouTube video’s.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.