Hoofdstuk 1 en 15: Video Dutch Behaviour rapport: ‘20% jonge huishoudens heeft geen tv’

30+ Free Video Marketing & Youtube Images

Een op de vijf jonge huishoudens – met gezinsleden onder de 35 jaar – heeft geen tv-abonnement. Zo blijkt uit het nieuwste Video Behaviour Dutch Consumers-rapport van Telecompaper. Dit rapport geeft een inzicht over het vierde kwartaal van 2021. Onder de 25 jaar is het aandeel met 24 procent zelfs nog iets hoger. Deze groep bestaat uit zowel cord cutters, die hun tv-abonnement hebben opgezegd, als cord nevers, die nooit een tv-abonnement hebben gehad. 

Tegelijk is zichtbaar dat de groei van Netflix afvlakt. Het marktaandeel van Netflix is na het eerste kwartaal van 2021 niet meer gegroeid. Wel groeien de marktaandelen van andere streamingdiensten nog door en stapelen steeds meer huishoudens meerdere streamingdiensten. Verder concludeert Telecomapper dat al bijna een kwart van alle Nederlandse huishoudens over een 4k-televisie beschikt.

 

Geen tv? Minder video!

Huishoudens zonder tv-abonnement besteden minder tijd per dag aan het kijken van tv- en video.

Ze consumeren gemiddeld 3,8 uur per dag tv- en video, terwijl huishoudens met een tv-abonnement gemiddeld 5 uur tv- en video consumeren.

Marktaandelen

De marktaandelen van  streamingdiensten liggen dicht bij elkaar bij huishoudens met- en huishoudens zonder een tv-abonnement.  De grootste verschillen tussen deze groepen is zichtbaar bij Amazon Prime Video en NLZiet. Beide hebben drie procentpunten hoger martkaandeel in huishoudens zonder tv (Prime Video 12% tegenover 9% en NLziet 5% tegenover 2%). NLZiet kan gezien worden als een ott-alternatief voor een traditioneel tv-abonnement.

Het aanbod van 4k-content wordt voor de Nederlandse markt steeds relevanter. Telecompaper concludeert dat de penetratie van het aantal 4k-televisies in Nederland in 2021 met vijf procentpunten is gestegen tot een penetratie van 24 procent en hangt af van het inkomen, aldus het onderzoek.