Sinds de jaren negentig is ondernemer, spreker, auteur, acteur, docent en contentmaker Patrick Petersen begonnen met wat nu online marketing heet; les geven op de universiteit, handboeken schrijven en een eigen bureau om de praktijk te leren. ‘Ik vind het dat teveel mensen praten over het vak en te weinig het gewoon doen’.
Je hebt weer een nieuw deel geschreven van het Handboek online marketing, het zevende alweer. Is het belangrijk bij marketing om de theorie goed te beheersen?
,,Ik geloof in de combinatie van theorie en praktijk en zou zeggen dat ik zelf modern traditioneel ben; ik begin altijd met de nog relevante basis van onder andere Porter en Kotler, maar voeg de moderne online marketingkennis toe. Uiteindelijk zijn er zoveel factoren die de effectiviteit bepalen, dat je daar altijd op moet focussen; het is een heel praktisch vak. Ik geloof in het systeem met gildes waarbij je eerst een paar goede boeken leest, daarna lesgeeft, dan cases doet en vervolgens een paar jaar in de praktijk aan de slag gaat voordat je jezelf marketeer mag noemen. Dat proces zou tien jaar moeten duren. Je moet echt een beetje freaky zijn om te snappen hoe je met jouw middelen de boel optimaliseert, daar moet je zelfs buiten werktijd ook mee bezig zijn.”
Denk jij dat bedrijven en merken juist in deze periode nog scherper letten op de effectiviteit van online campagnes? Denk je dat traditionele bedrijven die transitie kunnen maken?
,,Je ziet dat alle grote bedrijven platformen worden, de Bol.coms, Ebays, Alibababa’s en Ubers krijgen steeds meer macht. Ondertussen moeten wat meer traditionele bedrijven, zoals banken, verzekeringsmaatschappijen en retailers ook mee, maar dat kost tijd. Ze moeten mensen aan de top zetten die de transformatie kunnen maken en wellicht wel vier, vijf jaar een beperkte marge kunnen accepteren om die overgang te maken om het schip definitief de andere kant op te sturen. Wie heeft dat lef om een paar stappen terug te doen om er straks drie vooruit te zetten?”
Hoe kan het dat sommige bedrijven zo laat inzien dat ze moeten veranderen?
,,In 2003 zat ik – na een lang voortraject – aan tafel bij de mensen achter Vendex. Natuurlijk wilde ik wilde hen overtuigen om aan e-commerce te doen, maar ik werd op een nette manier uitgelachen. Ze vonden dat het allemaal wel goed ging en de concurrentie had online nog maar weinig marktaandeel en ook was het druk op de winkelvloer. Ze hadden toen op scherp moeten staan natuurlijk, maar misschien hield iets anders hun bedrijfstak in leven zoals lage huren voor panden.”
Wat is er veranderd tijdens de coronaperiode?
,,De coronatijd brengt ons terug naar de reële economie; je ziet dat alle extra’s er een beetje uitgaan en we terugkeren naar de basis: er is een product en dat moet je voor een goede prijs aan mensen verkopen. Ik geloof wel in het koppelen van het gedachtegoed van Philip Kotler aan goede, moderne online klantmodellen. Toevallig kijk, terwijl ik jou spreek, naar een logistiek bedrijf dat waarschijnlijk tientallen jaren goed heeft gedraaid, maar het consumentengedrag is veranderd en ook platformen hebben impact op bijvoorbeeld de logistieke sector. Je moet dus mensen hebben in dat bedrijf die meekunnen met die nieuwe consument en dan heb je managers nodig die het aankunnen dat de klant bepaalt.”
Lees het interview door Bas Hakker verder op platform Candid!